Гамма традицій кожного регіону України не закінчується на предметах побуту, зокрема вишитій сорочці. Нам варто лишень роззирнутись, щоб збагнути, який культурний спадок вирує довкола нас. Він вривається до нашого серця, тривожить душу та навіть торкається смакових рецепторів.

У цей непростий час ми маємо за честь співпрацювати з дослідником української кухні, ресторатором Євгеном Клопотенком, який голосно засвідчив усім українцям свою палку любов до українського борщу. 

“Битва за борщ”

Влітку переломного 2022 року українці отримали чудову звістку: український борщ увійшов до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Це досягнення є плодом кропіткої праці Євгена Клопотенка, яку можна внести в історію під назвою “битва за борщ”. Передумовою до “битви” стали обурливі публікації та згадки борщу як російської страви в меню закладів різних країн. Тому головною мотивацією Клопотенка було захистити український борщ від російського загарбництва. 

Ще в 2020 році український шеф-кухар розпочав боротьбу за визнання борщу виключно українською стравою, як в Україні, так і на світовій арені. Півтора року Євген Клопотенко працював над тим, щоб Експертна рада внесла український борщ до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини. Для цього відомий ресторатор заснував громадську організацію “Інститут культури України”, яка привела на світ багато креативних і неординарних проєктів.

Першим кроком Є.Клопотенка були “борщові експедиції” регіонами України. Як результат: команда експедиторів зібрала десятки родинних рецептів борщу з різних куточків нашої Батьківщини. 

Наступним кроком до мети Клопотенка був реліз документального фільму “Борщ. Секретний інгредієнт” режисера Дмитра Кочнєва. Ця кінострічка стала частиною доказової бази для ЮНЕСКО. За сюжетом герої фільму готують борщ в різних куточках України. Чи то в гуцульському селі, чи на військовій польовій кухні під Бердянськом, чи у їдальні Чорнобильської АЕС, чи у львівському ресторані. Так, усюди борщ є і залишається українським!

Найбільш промовистим пунктом заявки Клопотенка до ЮНЕСКО стала ідея внести до списку нематеріальної спадщини не один рецепт борщу, а ряд способів приготування з урахуванням традицій кожного регіону України. Тому частинкою кампанії з подання заявки та яскравим маніфестом став захід “Борщ. Марафон”, в рамках якого Клопотенко вийшов в ефір на декількох платформах та приготував 25 борщів за рецептами кожного з українських регіонів.

Євген Клопотенко – близький по духу до SVARGA!

Євген Клопотенко, як і всі українці, бачить Україну як цілісний унікальний механізм, об’єднаний із багатьох регіонів, неповторних традицій, звичаїв, які не суперечать одне одному, а лише доповнюють та збагачують спільну культуру. Любов до української ідентичности Євгена Клопотенка близька по духу до бренду SVARGA та особливо до концепції нашого проєкту “Вишивана Україна”.

Досліджуючи старовинні орнаменти регіонів України, ми неодноразово помічали рослинні орнаменти у вишивці. І це стало натхненням творити нові вкраплення у символіку вишиваного одягу. Відтепер окрасою вашої вишиваної сорочки можуть бути не лише маки чи волошки, а й основні компоненти рідного борщу, як символу перемоги над російською окупацією в сучасній “битві за борщ”.

Нехай наші сорочки гріють ваші серця та пробуджують палку любов до української кухні!

Колір
Колір малюнку
Матеріал